2011. július 28., csütörtök

Terítve a kerti asztal.

Ételek a kertből júliusban.

Így július vége felé már nem hiszem, hogy bárki is éhen maradna a kertben. terített asztal van, csak el kell készíteni. Szinte elég egy szelet kenyérrel és szalonnával kimenni a kertbe és bőséggel van hozzávaló.
De lehet sütni, főzni is.
Az előző bejegyzésben említettem, hogy itt a lecsószezon.Ez a nyár első igazi hírnöke. Lecsó ezerféle van, ahány ember, annyi fajta. Én így készítem.
Lecsó:
Paprikából minél több fajta, annál jobb, mehet bele a nem túl erős zöld típusú is. A lecsót Isten ellen való vétek olajjal felkészíteni. Ebben az esetben hallgassanak el az egészséges táplálkozás hirdetői. Van ebben zöldség elég. A lecsóba zsír kell, de lehet szalonnát is pirítani alá. Hogy adjunk egy engedményt az egészségvédőknek, még jobb, ha mangalica szalonna. A zsírban párolt hagyma az könnyebb, és más ízű, mint az olajban párolt. Hagymát, paprikát vékony szeletekre, a paradicsomot héjastól kisebb cikkekre vágom.
Az edénybe megpirítom a szalonnát, majd beleteszem a hagymát. ha kezd üvegesedni, akkor a paprikát. kb 4-5 percig párolódik, ekkor megy bele a karikára vágott lecsókolbász. lehet néhány szelet házikolbász is de ne sok, mer annak domináns az íze, és elnyomja a zöldségét. A lecsókolbász esetleg virslivel helyettesíthető. Meghintjük kevés sóval, és kanálnyi pirospaprikával. ekkor kerül bele a paradicsom, amit összekeverünk az edényben fővő többi anyaggal, de ezt már csak 1 percig főzzük. ekkor teszek bele személyenként egy-két tojást, amit előzőleg felverek csipet sóval. Ezt ráöntve még pár percig főzzük, míg a tojás is megfő. A lényeg, hogy a zöldségek, de főleg  a paradicsom ne főjön puhára. A legigazibb, ha ez szabad tűzön, bográcsban készül. De gázon főzve is ehető.

Rusztikusan tálalva...

...de így egyszerűen is meg lehet enni:)

Érik a padlizsán is, ezt is többféle módon elkészíthetjük:
Padlizsánkrém:
A terméseket megszurkálva sütőben puhára sütjük. (kb 25 perc)
A húst a héjából kikaparjuk és keverőbe, mixerbe téve pépesítünk olivaolaj hozzáadásával. Ízesítésnek fokhagymát, némi vöröshagymát, sót, kis kanál cukrot, balzsamecetet vagy/és citromlét esetleg fehérborsot adunk hozzá. Jól kikeverjük, majd kis dobozokba téve kiadagoljuk, és a későbbi felhasználásra valót fagyasztóba tesszük el, ami kiolvasztva szinte olyan, mint a friss.Később, ha terem szintén megsütött vastaghúsú pirospaprika húsát is hozzáadhatjuk.

Töltött padlizsán:
A terméseket kettévágjuk, és a közepüket kiszedjük. Kevés darálthúst előre kicsit átpirítunk, és fokhagymával, borssal fűszerezünk, majd a padlizsánokba töltjük és sajttal lefedjük. Sütőben addig sütjük, míg puha lesz.

Ilyenkor már van bőven cékla és cukkini is, amit szintén sokféleképpen fogyaszthatunk. Néhány példa:
Párolt cékla cukkinivel:

A céklákat héjastól előfőzzük, és szeleteljük. A cukkinit ujjnyi csíkokra vágjuk. Tepsi aljára kevés olajat csurgatunk, és a tepsi egyik felébe a cukkinit, másikba céklát lerakjuk rétegesen, közéjük aprított fokhagymát, kevés sót teszünk. A céklát kevés őrölt köménnyel is megszórjuk. Az egészet tejszínnel leöntjük, lefedjük és sütőben puhára pároljuk. húsok mellé kiváló köret.



Mángoldos húsgombóc:
A mángoldokról szép leveleket szedünk, megmossuk. Majd a leveleket forró vízbe mártjuk, hogy hajlíthatók legyenek.Darált húsból hasonló keveréket készítünk, mint a töltött káposztához, de nem teszünk bele piros paprikát. A húst levelekbe csomagoljuk, és edénybe tesszük. A maradék leveleket is hozzátesszük, és készre főzzük.  

Amikor készen van, a gombócokat kiszedjük, a főtt leveleket pedig összeturmixoljuk kevés tejszínnel, sóval, fehérborssal. A gombócokat tányérra adagoljuk és mellé ezt a mártást tesszük.


Töltött cukkini:

darált, vagy vagdalt húsból pörköltes alapot készítünk, ezt a cukkini kivájt belsejébe tesszük, majd sajttal fedjük és készre sütjük.


Van kapor is bőséggel, ami kell a tökös ételekbe, kovászos uborkába. De nem maradhat le a sztrapacskáról sem. Ennek elkészítését le sem írom, hanem Ottis receptjét olvassátok el.


Most ennyi elég egyszerre, irány a konyha.....:)


Júliusi képek a kertről

Július.

Ez a hónap már igazi nyári hónap, bár néha az időjárás rácáfolt, de azért sok panaszra nincs ok. Volt meleg is, eső is. Egyszer még jég is esett, de kisebb károkkal megúsztuk. A paradicsomok, az alma és a szőlő sérült jobban.
Az esők után, meg a jégverés után azonnal bordóileves permetezés következett, így sikerül elkerülni a gombabetegségeket.
A sok eső kedvezett a másodvetésű retkek fejlődéséhez, a víz miatt tudtak nőni, ugyanakkor ezt a földibolhák nem nagyon szerették.

A paprikákra is jó hatással volt a sok eső, fejlődnek szépen.

A padlizsánokról leszedésre került már az első kötés, amit padlizsánkrémnek dolgoztunk fel.

Július végén már van rendesen paprika és paradicsom is így kezdődhet a lecsószezon. Uborka is van már elég kovászolni, savanyítani.


A kert innentől már önnfentartó, sok munka nincs vele. A betakarítás meg inkább öröm,mint munka.


Black Prince fekete paradicsom
Lugas f1 
Korall 
San Marzano Lungo 
Sárga mini, körte alakú



Almát géppel aszaltam, téli csemegének. Így készül, majd a paradicsom és a szilva is.

Terítéken:)

2011. június 15., szerda

Júniusi képek a kertről

Közeleg a nyár.

Itt van június fele, és még nem érkeztem írni ebben a hónapban. Most egy képes beszámolót tartok. Munka ilyenkor is van, de egyre több a betakarítandó termés is.


Egy, megérett a meggy....


Erről a kis bokorfáról már leszedtük.


A büdös leveknek hála, egy sem volt kukacos, és moníliás sem.



Ebben a "gaztengerben" nem is lehet megtalálni a "kultúrnövényeket".


A paradicsomok mellett muskotályzsálya illatozik.


Paradicsomok, mellettük padlizsán.


Marmande.


San Marzano Lungo


Lugas f1


Black Prince


Korall


A San Marzano sor körömvirággal.


A padlizsán virágzik


A zsályáért ezek a dongók meg vannak veszve.


 A paprikák is hozzák a terméseket.


Fehérek


Zöldek


Az üvegház kívül...


...és belül.



A bogyósok előtt "vadon" kelt sárga cukkini.


Már terem.


Tiszta dzsungel:)


Káposzták előtt zeller, körömvirág, majd uborka. Az uborka később támot fog kapni.
Ami a munkákat illeti, továbbra is permetezni kell, erre korábbi bejegyzésekben lehet olvasni. 
A lekerülő zöldborsó helyébe vethetünk céklát, őszi és téli retkeket, tarlórépát. Nyugodtan lehet vetni még csemege sárgarépát is, karalábét. palántázhatunk uborkát. Borsó helyére ne, de máshova vethetünk babot is. Másodtermésekkel jobban kihasználhatjuk a területünket. Szabad helyekre, ha nincs ötletünk vessünk körömvirágot, mustárt. (mustárt, ahova káposztafélét, retket szánunk, ne vessünk)
Lassan kezdenek színesedni a paradicsomok. Előbb utóbb saját lecsót is lehet majd készíteni.