2011. január 14., péntek

Zöldségnövények hőigénye


Ahogy elkezdődött az újév legtöbb kertészkedni vágyó ember visszavonhatatlan késztetést érez, hogy vetni kellene. Mindegy, hogy mit, csak vetni. Földet melegít, magos zacskókban turkál, és erősen töri a fejét, hogy milyen magot lehetne földbe tenni.
A korai vetéssel tavaly már foglalkoztunk és említettük a hőigényt is egy másik írásban.
Ebben a döntésben nyújtok némi támpontot, mert nagyon nem mindegy, milyen növényt, mikor vetünk el.
Ehhez nem árt ismerni általánosságban a növények hőigényét. A növények szaporításakor a talaj, fény, tápanyag, víz és egyéb környezeti feltételeken kívül az egyik legfontosabb a hőmérséklet. Ezek a növény életfeltételei. Valamely feltétel megváltozása kihatással van a növény fejlődésére.

A hőmérséklet befolyásolja a növény anyagcsere sebességét, biokémiai és biofizikai folyamatait. Az optimális hőmérséklet növényfajonként változik. Sok esetben, azonban fajon belül is lényeges különbségek vannak. Sőt, ugyanazonfajta egyes növekedési szakaszaiban is eltérőek a hőigények. Hogy még bonyolultabb legyen, eltérő a hőigény napszakonként is. Gyenge fényben kisebb, teljes fényben nagyobb hőmérséklet szükséges. (éjjel kevesebb a hőigény)

A zöldségnövények hőigényük alapján két nagy csoportba oszthatók. Az egyikbe a trópusi övezetből származó, meleg igényesek (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, bab…) míg a másikba a szubtrópusi eredetű kevésbé meleg igényűek: a káposztafélék, saláta, retek, sárgarépa, hagymafélék, petrezselyem…
Nézzük meg csoportosítva a növekedési időszak optimális hőmérséklete szerint:
I.                    25 0C:
Dinnyefélék, uborka,spárgatök, paprika.

II.                 22 0C:
Paradicsom,padlizsán, sütőtök, bab, kukorica.

III.               19 0C:
Cékla,vöröshagyma,fokhagyma, zeller, spárga.

IV.              16 0C:
Sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, cikória, borsó, fejes saláta, paraj, rebarbara, sóska,egyéb hagymák.

V.                 13 0C:
Káposztafélék, retek, torma.

Különbözőfejlődési szakaszokra és fényviszonyokra a különböző 0C módosításokkal lehet számolni:
Csírázás idején: + 7
Szikleveles korban: -7
Ültetéskor: +/- 7
Növekedéskor napos időben: 0
Növekedéskor borult időben: - 7
Termésképzéskor: 0

A sokéves tapasztalatok alapján a növények az optimális hőfoktól legfeljebb +/- 7 0C eltérést viselnek el károsodás nélkül. A 7-14 0C-os eltérés már fejlődési rendellenességet okoz.

Ilyen hőigénnyel kell számolnunk akkor, ha termesztésre adjuk a fejünket. Figyelembe kell venni, hogy mennyire tudjuk biztosítani a hőmérsékleti feltételeket. Így noha palántanevelést el tudjuk végezni a lakásban is, a kifejlődött palántákat nem tudjuk kiültetni a szabadba, mert ott még hideg van. Ha rendelkezünk fóliával, vagy kis üvegházzal, akkor oda hamarabb tudunk ültetni, de, ha nem fűthető, akkor főleg az éjszakai lehűléssel kell számolnunk. Ha van olyan szerencsés, akinek fűtött üvegháza van, akkor az könnyebben tud tervezni.

A szükségesnél nagyobb hőmérséklet hatására a  palánták megnyúlnak, fejlődésük lelassul. Hidegebb hőmérsékleten a növekedés és fejlődés mindaddig szünetel, vagy igen lassú, míg a hőmérséklet a kellő szintet el nem éri. 
Ezt tudatosan, növekedés szabályzásra is használhatjuk. Nagy melegben megnyúlt palántákat hidegebb helyre kell vinni. Általánosságban elmondható, hogy a kelleténél kissé hidegebb hőmérséklet kevésbé káros, mint a túl meleg, mert ekkor nem lesznek a növények sejtjei lazák.
Nagy melegben növekedési időszakban is  káros hatások lépnek fel. A retek felmagzik, levélzöldségek levélnyele megnyúlik, levéllemez kisebb lesz. A termésen égési sérülések keletkezhetnek.
Ugyanakkor hidegben, fagy hatására a karalábé sem fejleszt rendes gumót, a vöröshagyma, cékla felmagzik. Tehát  egyes növények magképződését, felmagzásra való hajlam kialakítását a helytelenül megválasztott hőmérséklet nem kellően befolyásolja.

A kinti lehetőségünket figyelembe véve kell megterveznünk, hogy milyen növényeket, mikor vetünk el. Ehhez tudni kell, hogy általában a különböző növényeknek mennyi időre van szüksége a magvetéstől a kiültetésig. Erről legközelebb írok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése